Kurumsal Sosyal Sorumluluk Çalışmaları
Sosyal sorumluluk çerçevesinde sağlığı teşvik edici ve geliştirici programlar ve özel gün ve haftalara ilişkin eğitimler (kanser haftası, dünya tütünsüz günü vb.) yılda en az 2 kez organize edilir.
Hasta okulu, diyabet okulu eğitimleri yıllık eğitim planına göre aylık veya 2 aylık olarak düzenlenir (Eğitim sıklığı değişiklik gösterebilmektedir).
Proje gibi iş birliği içerisinde yürütülen etkinlikler için proje kriterlerine göre hareket edilir.
1. Program ve eğitimi veren kişiler; eğitim konusuna göre eğitimci belirlenir (hemşire, doktor, diyetisyen, fizyoterapist, diyabet hemşiresi vb.). Gerekli durumlarda diğer kurum ve çalışanlar ile iş birliği yapılır.
2. Eğitim yöntemi ve materyali; eğitim konusuna göre sözel, yazılı, uygulamalı, barkovizyon sunumu, soru-cevap ve tartışma yöntemleri ile çeşitli materyaller (görsel, işitsel, yazılı vb.) kullanılır. Bilgilendirme amaçlı hazırlanan broşürler (akılcı ilaç, el hijyeni, organ bağışı, sigara, emzirme, diyabet vb.) ulaşılabilir alanlarda (banko, poliklinik, hasta odası vb.) bulundurulur.
3. Sosyal sorumluluk kapsamında düzenlenen programlar
3.1 Bu eğitimler planlanırken hizmet verdiğimiz bölgenin ve popülasyonun sağlık dokusu/yapısı ile ulusal ve küresel sağlık sorunlarına yönelik ihtiyaçlar temel alınır.
3.2 Sağlık sorunlarının araştırılması ve planlanması kapsamında;
· Nüfus, yaş cinsiyet eğitim durumu gibi demografik veriler,
· Morbidite, mortalite ve epidemiyolojik verileri içeren sağlık istatistikleri,
· Giyim, yemek, kültürel ve fiziksel aktivite alışkanlıkları
· Sosyal ve kültürel yapı vb. verilerden yararlanılır.
3.3 Sağlığı teşvik edici ve geliştirici faaliyetler kapsamında asgari aşağıdaki konulardan yararlanılır:
· Sigara ile mücadele
· Obezite ile mücadele
· Toplumun ruh sağlığı ile ilgili farkındalık ve bilgi düzeyinin artırılması
· Hastaları işe girme konusunda güçlendirme ve teşvik
· Hastaların ürettikleri ürünlerin satışa sunulduğu sosyal etkinlikler
· Kronik hastalıklarla mücadele için geliştirilen eğitici ve önleyici faaliyetler
· Organ bağışının teşviki
· Kanserde erken teşhisin önemi
· Sağlıklı yaşam için sağlıklı beslenme
· Sağlıklı yaşam için genç nüfusun spor faaliyetleri ile ilgili teşvik edilmesi
· Uzun dönem yatan hastaların psikolojik, sosyal ve kültürel gelişimlerinin teşviki
· Toplum sağlığını tehdit eden bölgesel etkenlerle mücadele kapsamında yerel yönetimlerle iş birliği
3.4 Sosyal sorumluluk çerçevesinde uygulanan eğitim programı sonuçları, hastanemiz Eğitim Komitesi ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan dönemsel toplantılarda etkinlilik ve planlanan hedeflere ulaşma derecesi açısından değerlendirilir. Değerlendirme sonuçlarına göre program hedeflerine ulaşmak için program faaliyetlerinde iyileştirmeler yapılır ve süreklilik sağlanır.
3.5 Hasta Okulu: Toplumun sağlık yapısı ve genel sağlık sorunlarını dikkate alarak sağlığın teşviki ve geliştirilmesi amacıyla ilgili kurumların iş birliği ile Hasta Okulu Programı yıllık olarak planlanır. Bu okulun amacı; hasta ve yakınlarına yönelik düzenli ve sürekli eğitim programları düzenleyerek, yaşamında zorluklar ile karşılaşan kronik hastalara gündelik sorunlarının çözümünde yardımcı olmak ve hastalıkları ile birlikte daha kolay yaşamalarını sağlamaktır. Hasta okulu, aynı zamanda benzer problemleri olan hastaların tanışmasını ve dayanışmasını da hedeflemektedir. Eğitim konuları ihtiyaç doğrultusunda değişiklik gösterebilmektedir. Eğitim kayıtları Eğitim AR-GE Birimi tarafından düzenlenmekte ve ilgili kurumlara gönderilmektedir.
3.6 Diyabet Okulu: Diyabet Okulu Programı yıllık olarak planlanır. Bu okulun amacı; diyabet hasta ve hasta yakınlarına yönelik sürekli eğitim programları düzenleyerek birlikte daha kolay yaşamalarını sağlamaktır. Hasta okulu, aynı zamanda benzer problemleri olan hastaların tanışmasını ve dayanışmasını da hedeflemektedir. Eğitim konuları ihtiyaç doğrultusunda değişiklik gösterebilmektedir. Eğitim kayıtları Eğitim AR-GE Birimi tarafından düzenlenmekte ve ilgili kurumlara gönderilmektedir.
3.7 Kurumlar arası iş birliği kapsamında yürütülen projeler çerçevesinde programlar düzenlenmektedir (Sigarayı Bırakalım Projesi).
4. Hastanemize başvuran ayaktan hasta/hasta yakınlarına yönelik eğitimler
4.1 Diyabet Eğitimi: Diyabet hemşiresi tarafından diyabet hasta ve hasta yakınlarına verilen eğitimdir. Eğitim içeriği temel diyabet eğitimi, beslenme, hipoglisemi, hiperglisemi, insülin eğitimi, egzersiz, komplikasyonlar, kendi kendine izlem ve diyabetle ilgili diğer konuları kapsar.
4.2 Sigara Bırakma Tavsiye Eğitimi: Polikliniğe başvuran tüm hastalara yönelik sigara bırakma polikliniği hemşiresi ve ilgili hekim tarafından sigaranın zararları, sigara bırakırken uyulması gereken kurallar, sigara bırakırken karşılaşılan güçlükler, güçlüklere çözüm önerileri, sigara bırakmanın getirdiği kazanımlar ve ilaç kullanımı, yan etkileri (band, sakız, bupripion, vareniklin) gibi eğitim konuları anlatılır.
4.3 Diğer Eğitimler
· Kemoterapi Ünitesine başvuran tüm hasta ve hasta yakınlarına hemşire ve hekim tarafından kemoterapi uygulaması, yan etkileri, dikkat etmesi gerekenler gibi eğitim konuları anlatılır.
· Alerji ve Astım Polikliniği’ne başvuran tüm hasta ve hasta yakınlarına hemşire ve hekim tarafından yapılacak işlemin türüne göre testler, aşılar, ilaç yükleme ve ilaç deri testi gibi eğitim konuları anlatılır.
· Nütrisyon hemşiresi ile hasta/hasta yakınlarına nütrisyonel destek eğitimi verilir.
· Palyatif Bakım Ünitesinde yatan tüm hasta/hasta yakınlarına hastalık ve süreç hakkında tüm bilgilendirme ve eğitimler multidisipliner ekip (psikolog, sosyal hizmet uzmanı, diyetisyen, hemşire vb.) tarafından gerçekleştirilir. Ex sürecinde ise hasta yakınlarına psikolojik ve dini yönden destek verilerek tüm uygulamalar kayıt altına alınır.