Organ Bağış Birimi
24 Eylül 2024

1

Organ Bağışı Nedir ?

   Bir kişinin hayatta iken kendi isteği ile, tıbben yaşamı sona erdikten (beyin ölümü gerçekleştikten) sonra doku ve organlarının, başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu iki şahit huzurunda belgelemesidir.

2

Kimler organlarını bağışlayabilir ?

   Akli dengesi yerinde ,18 yaşından büyük olan herkes organ bağışında bulunabilir.    

Hangi organlar bağışlanabilir ?

   Sağlıklı olan her organ ve doku bağışlanabilir. Ülkemizde kalp, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlar, kalp kapağı, gözün kornea tabakası ve kemik iliği, kompozit gibi dokular başarıyla nakledilmektedir. Organlarının birini bağışlayacağı gibi tamamını da bağışlayabilir.

Bağışlanan Organlar Kimlere Nakledilir?

   Organ alacak hastalar öncelikle kan grubu ve doku grubu uyumuna, yaş, boy, kilo gibi kriterlere, ayrıca tıbbi aciliyet durumuna göre Sağlık Bakanlığı UKM (Ulusal Koordinasyon Merkezi ) tarafından belirlenmektedir.

Organ Nakli Kimlerden Yapılır?

   Kadavradan ve canlıdan organ nakli yapılabilir.

   CANLI DONÖR (VERİCİ): İhtiyacı olan hastaya organını veren yaşayan kişidir.

   KADAVRA DONÖR (VERİCİ): Beyin Ölümü Gerçekleşmiş ve Organlarını Bağışlanmış kişidir.

3

Organlarınızı nasıl bağışlayabilirsiniz ?

   İl veya İlçe Sağlık Müdürlüklerinde, devlet/üniversite/özel hastanelerde, aile sağlığı merkezlerinde, organ nakli yapan merkezlerde, organ nakli ile ilgilenen vakıf, dernek vs. kuruluşlarda organ bağışı işlemi yapılabilir. 

   Bu isteğinizi beyan ederek imzalayacağınız organ bağış formu ile size organ bağış kartı verilir. 

4

  Organ bağışı yapanların bu taleplerini ailelerine bildirmeleri beyin ölümü gerçekleşmesi durumunda ailenin bağış yapma kararını vermede yardımcı olacaktır.
  Organ bağışı talebi yapıldıktan sonra kişiler kararından vazgeçebilir. Bu durumda başvuruda bulunduğu yerden talebini geri çekebilir.
 

5

ORGAN ve DOKU NAKİL KOORDİNATÖRÜ :  EBRU SARI

İLETİŞİM : 0212 409 02 00 (2736)